
Tahta Mobilya Nasıl Boyanır?
Biraz olsun el işçiliğine merakınız varsa mutlaka birkaç tahta parçasını bir araya getirip ufak çaplı masa veya sehpa ortaya çıkarmışsınızdır. Biraz renk lazım dedikten sonra şöyle bir durum “İyi de tahta mobilya nasıl boyanır?” diye sorarsınız. O zaman sayfamıza hoş geldiniz çünkü sizler için bu sorunun cevabını hazırladık.
Tahta bir mobilya sadece yeni tasarlandığında boyaya ihtiyaç duymaz. Zamanla boyası aşınan mobilyanın da yeniden boyanmaya ihtiyacı vardır. Bu yüzden bu yazımızdaki tüm tüyoları ikisi için de kullanabilirsiniz.
Beyaz mobilyadan Kolonya lekesi nasıl çıkar yazımızı okumak için tıklayınız.
1) Yüzeyi Temizleyin
Boya badana işlemlerinin en temel ve ilk adımı yüzey temizliğidir. Gerek cila olsun gerek boyama olsun ilk hamle her zaman temizlik olmalıdır çünkü kirli yüzeye yapılan bir işlem ya pürüzlü kalır ya da tam anlamıyla yüzeye yapışamaz. Özellikle tahta mobilyalar yapısı gereği oldukça toz barındıran bir yapıya sahip oldukları için mutlaka tozunun alınması gerekir. Eğer toz alma işlemini nemli bezle yaptıysanız lütfen kurumasını bekleyin.

2) Zımpara Yapın
Tahta mobilyalarda en ufak çıkıntı olduğunda bu yapı yerinden kopabilir. Bu da talaşla beraber boyanın sökülmesine neden olur. O kısım boyandığında ise eski görüntüsünü veremez. Bundan dolayı fazlalıklarından arınan mobilyamızı zımparalamamız gerekir. Pürüzsüz yüzey elde etmek için tel kısmını ve çiziklerden kaçınmak için de taneli kısmı kullanabilirsiniz. Bu işlemden sonra ufak çaplı bir temizlik işlemi daha yapmanız gerekecektir.
3) Mobilyanıza Astar Çekin
Astar boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını sağlarken yüzeydeki kusurlarının ve renk bozukluklarını da kapatır. Sprey veya yağ bazlı astar tercih edebilirsiniz.
4) İnce Zımpara Yapın
Daha profesyonel bir görüntü için ince zımpara kağıdı ile mobilyayı astar sonrası zımparalayabilirsiniz. Burada tercihi size bırakıyoruz, yapmazsanız herhangi bir sorun olmaz fakat yapmanız size artı katacaktır.
5) Mobilyanızı Boyayabilirsiniz
4 adımlık bir ön işlemden sonra sıra geldi boyaya. Tamamen zevklerinize ve hayal gücünüze bağlı olarak dilediğiniz şekilde boyayabilirsiniz. İnce katlar halinde uygulamaya özen gösterirseniz daha olumlu bir sonuç alırsınız.
En iyi iç cephe boyası hangisidir? yazımızı okumak için tıklayınız.
6) CİLALAYIN
Cila; mobilyayı ve boyasını koruyan bir yapı olduğu için uygulanması emeklerinizin karşılığını almanızı sağlayacaktır. Boya kuruduktan tam 1 gün sonra uygulamanızı tavsiye ederiz. Uygulamadan sonra 15-20 dakikalık bir bekleme süresi vardır.
Sadece 6 madde ile tahta mobilya nasıl boyanır sorusunu aydınlattığımıza göre hayalimizdeki mobilya için boya seçimine gidebiliriz.

