Yapı Tadilat Ruhsatı Nasıl Alınır?
Genel

Yapı Tadilat Ruhsatı Nasıl Alınır?

Boya, mutfak dolabı tadilatı veya ufak tesisat düzenlemeleri bir ustayla halledilebilir şeylerdir peki ya daha büyük tadilatlarda devreye kimler girmektedir? Bu yazımızda yapı tadilat ruhsatı nasıl alınır sorusuyla beraber hangi durumlarda alınması gerektiği konusuna da değineceğiz. Bakalım bizleri belediyeye götüren işlemler nelermiş.

Yapı Tadilat Ruhsatı Nedir?


Bir evin temel yapısını değiştirecek veya dış görünüşüne müdahale edilecek durumlarda alınması gereken belgeye yapı tadilat ruhsatı denir. Oldukça önemli bir belgedir. Hangi durumlarda alınması gerektiğine hakim olunmalı ve ona göre belediyeye başvurup bu belge alınmalıdır.

Aksi halde yapı kaçak gayrimenkule düşecektir. Bakalım bu tadilat ruhsatı genel olarak hangi durumlarda alınmaktadır.

Bir yapının inşaatının baştan sona yenilenmesinin gerektiği durumlarda
Yapının dışardan görülen tüm tadilatlarında (restorasyon, mantolama vb.)
Mevcut yapının kapladığı alanın arttırılmasını sağlayan durumlarda (Kat eklemek, balkon eklemek vb.)
2 odayı aradaki duvarı kırarak tek oda haline getirmek. (Aradaki duvar kırılacağı için binanın dengesini bozabilir. Bundan dolayı mutlaka onay alınmalıdır.)
Ekstra merdiven eklemek (Bina yapısında değişiklik meydana getirecek bir işlem olduğundan dolayı izne tabidir.)

Yapı Tadilat Ruhsatı Nasıl Alınır?


Bulunduğunuz il veya ilçe belediyesine gerekli belgeleri verdiğiniz zaman yapı tadilat ruhsatınızın işlemlerini başlatmış olursunuz. Belediyeye ve yapıya göre belgelerde bazı değişimler olsa da genel yapı itibariyle sabittir. Bu ruhsata sahip olmak için bildirmeniz gereken belgeler ise;
Yapının yerini ilçe, mahalle, pafta, ada ve parsel bilgileriyle beraber tam teşekküllü gösteren belge

  • Tapu tescil belgesi
  • Yapı nizamı
  • İmar durumu çap belgesi
  • Saçak seviyesi
  • Kat sayısı
  • Yollardan ve komşu parsellerden çekme mesafeleri
  • İnşaat emsalleri belgesi

Balkon Dekorasyonu İçin:

Balkon dekorasyonu düzenlemede kullanacağınız malzemeleri Trendyol veya Çiçek Sepeti aracılığıyla temin edebilirsiniz. Ayrıca 266 farklı balkon dekorasyonu yazımızı okumak için linke tıklamanız yeterli.

Bu belgeleri eksiksiz bir şekilde belediyenize teslim ettiğinizde memurların belgeleri inceleyip size dönüş sağlaması yaklaşık 30 günü bulur. Eğer eksik belgeler varsa ilk 15 gün içinde belgeleri tamamlamanız için size dönüş sağlanır. Eğer sorun yoksa 30 günlük süreç tamamlanmaya devam eder. Eksik belgeleri tamamlayıp teslim ettiğinizde 30 günlük sürecin başa saracağını da unutmayın.

Her şey gibi binalar da zamanla aşınır, çöker ve yaşlanır. Her şey onlar da yenilenmeye ve çağa ayak uydurmaya ihtiyaç duyar. Artık yapı tadilat ruhsatı nasıl alınır sorusunun cevaplarını elde ettiğinize göre dilediğiniz değişimi yapabilirsiniz. Sadece biraz sabır ve iş güvenliğine ihtiyacınız var. Ondan sonrası size, ihtiyaçlarınıza ve hayal gücünüze kalmış.

Yapı Tadilat Ruhsatı Nasıl Alınır?
post için hızlı puan ver

Twitter adresim: @sarpersubasi

Bir cevap yazın