Lavanta Bahçede Nasıl Yetiştirilir?
Bitkiler

Lavanta Bahçede Nasıl Yetiştirilir?

Eğer Edirne’de büyük lavanta bahçelerine gitme şansı bulduysanız lavantanın mis gibi kokusunu daha önce deneyimlemişsinizdir. Lavanta, yeşil yapraklardan filizlenen mor bir Akdeniz bitkisidir. Lavanta büyüleyici kokusuyla evinizi ferahlatır ve görüntüsüyle estetik bir görünüm kazandırıyor. Eğer evinizde lavanta bulundurmaya karar verdiyseniz çiçekçiye gidip bir kavanoz lavanta alabilirsiniz veya çevrenizde bir lavanta bitkisi varsa, o bitkiden de kök alıp evde çoğaltabilirsiniz. Peki, lavanta bahçede nasıl yetiştirilir hiç düşündünüz mü? Biz sizin için lavantanın evde nasıl yetiştirildiğini ve evde bakımının nasıl olduğunu cevapladık.

lavanta bahçede nasıl yetiştirilir
Lavanta Bahçede Nasıl Yetiştirilir

Lavanta Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Nelerdir?

Toprak Türü

  • Eğer koşullar uygun olursa lavanta her türlü toprakta kolaylıkla büyüyebilir. Yine de toprak seçiminde mineral bakımından zengin toprakları tercih edebilirsiniz. Çok soğuk bölgelerde yetişemediği için toprağın sıcak bir iklimden alınması gerektiğine dikkat etmelisiniz. Diğer bir nokta da bahçeniz geniş bir alana sahipse dikkat etmeniz gereken öncelikle nokta toprağın iyi bir havalandırmaya sahip olmasıdır. Bunu toprağı karıştırarak yapabilirsiniz.
  • Lavantanın ekileceği arazinin drenaj seviyesini kontrol etmelisiniz. Eğer toprak sertse ve yabani ot bulunduruyorsa, zımparalama işlemi yapmalısınız, ardından toprağa 20 cm delik açıp su dökmeniz gerekir. Sonrasında süzülen toprağınıza lavanta ekebilir ve eğer toprak nemi gereğinden fazla emiyorsa kum, perlit, çakıl ekleyip çapa ile süzebilirsiniz. .
  • Son olarak lavanta nötr toprağı seven bir bitki olduğu için bahçenizde lavanta yetiştirirken ph+ derecesini ölçebileceğiniz bir alet edinebilirsiniz. Bu aleti Trendyol’dan kolaylıkla elde edebilirsiniz. Linke tıklayarak ürünü inceleyebilirsiniz. Toprağın ideal ph+ derecesi 6.5-7 arasında değişmektedir. Toprağın ph seviyesinin düşük olmasını sevmediğimiz için toz kireç ekleyerek ph seviyesini nötr hale getirebilirsiniz.

Saksı Türü

  • Lavantanın kökleri diğer çiçek türlerine göre daha uzun olduğu için saksı seçerken büyük boy olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin; saksı boyutu 30-70 arasında olması lavantanın daha verimli büyümesine sebep olacaktır.
  • Eğer belirttiğimiz boyuttan daha küçük bir saksıyla lavanta yetiştirmeyi denerseniz büyük ihtimal lavantanız çürür.
  • Son olarak saksının hangi maddeden yapıldığı lavantanın yetiştirilmesinde bir önemi yok. Dikkat etmeniz gereken nokta saksının boyutudur.

Saksı Değişimi

  • Yetiştirdiğiniz lavantanın uzun süre kokusunu kaybetmemesini istiyorsanız düzenli olarak saksısını değiştirmelisiniz. Bu değişimi yılda bir kez yapmanız yeterlidir. Mevsim olarak da ilkbahar bu değişim için güzel bir tercih olabilir.
  • Saksı değiştirirken yıllık olarak lavanta da büyüyeceği için saksının da boyutunu büyütmeyi unutmayın.
  • Son olarak saksı değişimi işleminde toprağın ve çiçeğin nemli kalmasını istiyorsanız toprağın üstüne küçük taşlar koyabilirsiniz.

Budama İşlemi

  • Lavantanın sağlıklı yetişmesi için bir diğer önemli nokta da budama işlemidir. Budama işlemi sayesinde lavantanın kökleri nefes alır.
  • Kış ayında özellikle lavantanın üstünde bulunan çiçeğe zarar verecek yaprakları keserseniz lavantanın çiçeklerinin daha gür ve sağlıklı çıkmasını sağlarsınız.
  • Kesim işlemi yaparken lavantanın üst kısmından kesmeye dikkat edin. Bu sayede lavantanın kökleri için daha sağlıklı bir büyüme gerçekleşir.
lavanta bahçede nasıl yetiştirilir
Bahçede Lavanta Yetiştirmek

Lavanta Tohumu Nerden Alınır?

Lavantanın fiyatlarının oldukça uygun olduğunu söyleyebiliriz. Yine aynı şekilde Trendyol’da birçok lavanta tohumu satıcısı bulunmaktadır. Sizin için örnek bir lavanta tohumu ürünü bırakıyoruz. Linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Lavanta Bahçede Nasıl Yetiştirilir?

  • Lavanta yetiştirmeye karar verdiğinizde en uygun mevsim ilkbahardır. Özellikle yağmurun azaldığı ve daha güneşli günlerin olduğu mayıs ayı lavanta yetiştirmek için en uygun aydır. Ekim yaparken yağışlı hava olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Eğer yukarıda bahsettiğimiz gibi saksıda değil tohum ile lavanta yetiştirmek istiyorsanız tohumu çimlendirdikten sonra toprağa aktarmalısınız. Tohumların derinliğinin 4 cm’den fazla olduğunu kontrol etmeyi unutmayın.
  • Gübreleme işlemi de bahçede lavanta yetiştirirken dikkat etmeniz gereken bir aşamadır. Lavanta yılda bir kez gübrelenir. Eğer fazla yaparsanız lavantanın kökleri zarar görür. Kullanacağınız gübrenin miktarı ise kullandığınız bitki köküne yaklaşık olarak bir çay bardağı gübre yeterli gelecektir.
  • Kullandığınız toprağı özellikle ilk üç gün düzenli olarak sulamayı unutmayın. Bu lavanta tohumunun toprağa alışması için oldukça önemlidir.
  • Lavanta bitkisinin en büyük dezavantajı ise yabani otlardır. Yabani otlardan kurtulmak için toprağı volkanik çakıllarla karıştırıp kullanabilirsiniz.
  • Lavanta çiçeğinin karanlık ortamları sevmediğini unutmayın bu yüzden evinizde veya bahçenizde güneş alan aydınlık yerde yetiştirmeye dikkat edin.
lavanta bahçede nasıl yetiştirilir
Lavanta Bahçede Nasıl Yetiştirilir

Balkon Dekorasyonu İçin:

Balkon dekorasyonu düzenlemede kullanacağınız malzemeleri Trendyol veya Çiçek Sepeti aracılığıyla temin edebilirsiniz. Ayrıca balkon çiçekleri ne zaman ekilir yazımızı okumak için linke tıklamanız yeterli 🙂

Lavanta Bakımı

post için hızlı puan ver

Bilkent Üniversitesi 4.sınıf İşletme öğrencisi, izlediği diziler hakkında fikirlerini yazmaktan ve ev dekorasyonuyla ilgili yenilikleri takip etmekten mutlu olur. Ev dekorasyonunda özellikle balkon ve bahçe alanıyla özel olarak ilgileniyor.

Bir cevap yazın