
Bitki Akvaryumu Nasıl Olmalı?
Bitki akvaryumu nasıl olmalı? sorusunu sizin için cevapladık çünkü bitki akvaryumu, ev ve balkon dekorasyonunda huzur veren ve canlılık katan bir parçadır. Ancak bitki akvaryumunun kurarken de bazı aşamalardan geçmeyi unutmamalıyız.

Bitki Akvaryumu Kurarken Ön Hazırlık Yapmak
Kurulum öncesi hazırlık yaparken ilk dikkat etmeniz gereken nokta tankın sipariş edilmesi ve tanka uygun filtrasyon, aydınlatma ve CO2 gibi ekipmanların alınmasını içermesidir. Bitkili bir akvaryumda tank kapasitesinin en az -8 katı oranında filtreleme yapmak bitkilere gerekli oranı verecektir ancak bu oranın dışına çıkmak bitkiyi hasta edebilir.
Balkon Dekorasyonu İçin:
Balkon dekorasyonu düzenlemede kullanacağınız malzemeleri Trendyol veya Çiçek Sepeti aracılığıyla temin edebilirsiniz. Ayrıca balkon çiçekleri ne zaman ekilir yazımızı okumak için linke tıklamanız yeterli.
Akvaryum Seçimi
Bitki Akvaryumu kurarken çıtadan oluşan kapaklı akvaryumlar istenilen görüntüyü tam olarak vermeyebilir. Mümkün olduğunca akvaryumu sade bir şekilde seçmenizi öneririz.
Zemin Hazırlığı
Bitkili akvaryumlarda, bitkiler ve filtrasyon için gerekli gübreyi sağlamak için toprak şarttır. Sarnıçlar ve dış filtreler gibi ekipmanlar, bitkili tanklar için filtreleme sağlarken, akvaryum zemini, faydalı bakterilerin bağlanabileceği çok büyük bir bakteri rezervuarı sağlar. Bu nedenle ekim alanlarında bitkili akvaryumlar için özel olarak formüle edilmiş bitkisel kum ve toz bakteri kültürleri kullanılmalıdır.
Dikim yapılmayan sitelerde silika kumu gibi tasarımınıza uygun bir kum seçebilirsiniz. Suyun değerini etkilemez, yani dalgalanmaz. Kumun yüksekliği en az 3 cm olmalıdır. Düzeni hazırlarken kumu tankın arka camına doğru kaldırarak tankta derinlik hissi oluşturabilirsiniz. Kum ayırıcı gibi cihazlar bu görevlerin yapılmasını kolaylaştırır. Ayrıca zeminde arazi, çöküntü ve yükseltiler oluşturarak tasarımınıza daha doğal bir görünüm kazandırabilirsiniz.
Akvaryumun Yeri
Doğrudan güneş ışığı alan akvaryumlarda yosunlaşma olabileceği için alglere maruz kalabilirsiniz. Ayrıca, gürültünün çok olduğu yerler de bitki akvaryumuna uygun olmayan mekanlardan biridir.
Bitki Akvaryumunda Aydınlatma
Bitkili bir akvaryumda bitki büyümesi ve fotosentez için ışık çok önemlidir. Birçok bitkili akvaryumda dış aydınlatma sistemleri mevcuttur.
Elektrikçiler tarafından satılan LED ışık çubukları, polis LED’leri ve güç LED’leri kullanılarak tasarlanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, 100 litrelik bir akvaryumun 50 watt ışık gerektirmesidir çünkü ihtiyaç duyulan ışık miktarı toplam tank kapasitesinin yarısı kadardır.
Bitki büyümesi için kullanılan ışığın Kelvin değeri bitki büyümesi için çok önemlidir. Aydınlatma konusu çok detaylı bir konu ve çok fazla detay içeriyor. Birçok akvaryum için hala farklı yöntemler denenmektedir.
Işığın değeri sadece bitki büyümesini değil aynı zamanda yosun problemlerini de beraberinde getirir. Aydınlatma sisteminizi bu doğrultuda tasarlayacaksanız bu detayları göz önünde bulundurun. Günde ortalama 8 saat ışık yeterlidir. Ayrıca, aydınlatma süresi günün belirli saatine karşılık gelmeli ve değiştirilmemelidir.

Bitki Akvaryumu Taban Kurumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gübreli Bitki Akvaryumu
Öncelikle kumun yapısından dolayı bitkilerin ortalama 6 ila 12 ay boyunca gerekli besin maddelerini sağlayabilmeleri için tabanda yeterli ek yem bulunmaktadır. Ayrıca kumlu yapıya sahip bakteri kolonileri için yaşam alanı olan mikrobiyolojik bölmeler de bitki akvaryumunda besin ve iyon alışverişine katkı sağlar. Fazla besin maddelerinin suda depolanmasını sağlayan yapı sayesinde bitki ihtiyaç duyduğunda bunu kullanabilir.
Bitki kökenli akvaryumlar için temel malzeme olarak üretilen gübre destekleyici bitki kumu genellikle kırmızımsı kahverengi renktedir. Küçük delikler nedeniyle kum batmaz ve suda yüzen kumu görebilirsiniz. Bu durum 2 – 8 saat sonra kumun suyu çekmesi ve dibe çökmesi ile ortadan kalkar. Dökülme problemlerini önlemek için, kurulum aşamasında kum yıkanabilir ve daha sonra kumun akması için su dolu bir kapta birkaç gün saklanabilir. Daha sonra nemli kuma kurabilirsiniz. Gübre kaplı kum, alt tabakayı tek başına veya alt tabakaya ek olarak kaplamak için kullanılabilir.
Aktif Gübreli Bitki Akvaryumu
Aktif gübre içeren bitki kumu, üretim süreci açısından gübre destekli bitki kumuna benzer ancak farklı bir yapıya sahiptir. Besin açısından zengin sulak alan havzalarından verimli çamur toplanarak elde edilirler. Ortaya çıkan çamur, sert bir yapı kazandırmak için üretici tarafından birkaç kez ateşlenir. Sert yapılı besinlerin bileşimi belirli bir boyuta indirgenir ve kum yapısı oluşturulduğu bitkinin akvaryumunda kullanılabilir. Burada benzerlikler olabilir. Pişirme işlemi sırasında kum tanelerinde mikro gözenekler oluşur ve bu boşluklar aktif iyon değişimi sağlayarak, tıpkı kum gibi gübre gibi bakterilerin yaşayabileceği alanlar yaratır.

