
Balkon Serası Nasıl Yapılır?
Evinize mutlaka bir domates fidesi alıp saksıda yetiştirmişsinizdir fakat işleri büyütüp balkonunuzu sera yapmayı hiç düşündünüz mü? Eğer düşündüyseniz ve kendi kendinize balkon serası nasıl yapılır diye sorduysanız bu yazımızda bu soruyu cevaplandıracağız.
Sera Nedir? Nasıl Bir Sisteme Sahiptir?
Sera yaz kış fark etmeksizin her mevsim sebze ve meyve yetiştirilebilen yapay ortamlardır. Ağaçta yetişmeyen yani küçük ölçekli ürünlerin yetişmesine olanak tanıyan cam veya plastik bir yapıya sahiptir. Dışardan güneş ışığı (özellikle de ot yiyen böcekler) hariç herhangi bir şey almaz. Her ürünün ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde bir hava sirkülasyonu yaparak içeride kendi iklimlendirmesini oluşturur. Seracılık sayesinde kışın yetişen bitkileri yazın, yazın büyüyen bitkileri de kışın yiyebilme imkanı elde ediyoruz.
Peki kış mevsiminde canımız çilek çektiğinde illa ki başka seralardan mı alabiliriz? Tabi ki hayır. Çok büyük çaplı bir şey istemiyorsanız evinizin bahçesine siz de mini bir sera sistemi kurarak dört mevsim istediğiniz sebze ve meyveyi yiyebilirsiniz. Tabi doğru teknikleri uygulamayı da unutmamalı.

Balkon Serası Nasıl Yapılır?
Balkonda bir sera yapmak için iki seçeneğiniz var. Ya gerekli malzemeleri alarak seranızı baştan sonra kendiniz inşa edeceksiniz ya da hazır portatif bahçe serası alacaksınız. Bu iki seçenekten birini seçmek size kalmış fakat biz iki ihtimali de sizler için anlatacağız.
İlk olarak balkon seranızı sıfırdan inşa etme aşamasından bahsedeceğiz. Bu aşama her türlü malzemeyi kullanabilirsiniz. Örneğin birkaç adet tahta ile mini bir alan oluşturarak kendi istediğiniz boyutlarda bir sera oluşturabilirsiniz. Boyutları içinize sindiğinde ise üzerini şeffaf veya yeşil bir branda ile örterek izole bir sistem elde etmiş olursunuz. Kendi seranızı kurarken dikkat etmeniz gereken önemli birkaç nokta vardır. Güneş konumu da bunlardan biridir. Bildiğiniz gibi bitkiler gündüz fotosentez yaparak hayatta kaldıkları için gün içinde mutlaka güneş ışığı almaları gerekir. Bundan dolayı seranızı mutlaka evinizin güneş alan balkonuna kurmalısınız.
Bir diğer önemli nokta ise sera yapımında kullanılan malzemedir. Eğer seranızı kurmak için seçtiğin malzeme böceğe ve küfe dayanıklı değilse bitkileriniz ölebilir, küflenebilir, böcekler tarafından yenilebilir veya istenen verimi elde edemediğiniz hasatla baş başa kalabilirsiniz. İşte bu yüzden iskelet için seçtiğiniz malzeme böceğe, neme ve küfe dayanıklı olmalıdır.

Eğer ahşap bir iskelet seçmek isterseniz Okaliptüs odunu küfe ve böceğe dayanıklı olduğundan dolayı sizin için doğru bir tercih olacaktır. Ahşam harici olarak da PVC veya metal iskelet kullanabilirsiniz.
Örtü olarak ise cam veya branda kullanabilirsiniz fakat rengi yeşil veya şeffaf olmalı. Aksi halde dilediğiniz verimi alamazsınız. Kullanacak olduğunuz örtü üstten açılabilir olursa sizin ve bitkileriniz için iyi olacaktır. Üstten açılan cam sayesinde siz bitkilerinize sulama veya bakım uygularken bitkilerinizde hem bakımını gidermiş hem de hava almış olur. Örtü olarak polikarbon cam kullanmanız ısı muhafazası açısından size oldukça fayda sağlayacaktır.
Balkon serası nasıl yapılır serüveninde ikinci aşamaya geldik. İkinci aşama olarak size hazır seraları önerdik. Balkonunuzun ölçülerine ve göz zevkinize göre dilediğiniz serayı bir marangoza yaptırabilir veya hazır alabilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz malzeme kriterlerini de göz önünde bulundurarak dilediğiniz balkon serasına birkaç saat içinde ulaşmış olursunuz.
Gördüğünüz gibi balkon serasına sahip olmak o kadar da zor değil. Uymanız gereken kuralları çiğnemediğiniz takdirde senelerce kendi sebze ve meyvenizi tüketebilirsiniz.
Balkon Dekorasyonu İçin:
Balkon dekorasyonu düzenlemede kullanacağınız malzemeleri Trendyol veya Çiçek Sepeti aracılığıyla temin edebilirsiniz. Ayrıca Balkon Çiçekleri Ne zaman ekilir yazımızı okumak için linke tıklamanız yeterli.

