
Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta: Bahçe Nasıl Sulanmalı?
Bahara doğru adım adım ilerlerken çimen ve çiçekleri sulama zamanımız da yaklaşmaktadır. Biz de balkondekor ekibi olarak bahçe nasıl sulanmalı sorusunun cevabını sizler için cevapladık. Bahçe bakımı çok eğlenceli ve basit gibi gözükse de özellikle su tasarrufu yapmak için bazı püf noktalarını öğrenmeliyiz.
Balkon Dekorasyonu İçin:
Balkon dekorasyonu düzenlemede kullanacağınız malzemeleri Trendyol veya Çiçek Sepeti aracılığıyla temin edebilirsiniz. Ayrıca 4 en iyi çim biçme makinası hakkındaki yazımızı okumak için tıklayın.

1. Bahçe Nasıl Sulanmalı? – Sulama Saati ve Miktarı
Bahçe sularken yapılan en büyük hatalardan biri hava güneşken çimleri ve bitkileri sulamaktır. Bilinenin tam aksine bahçe sulaması güneşli özellikle de öğle saatlerinde yapılmamalıdır. En uygun zaman dilimi sabahın erken saatleri veya akşamdır. Bu durumun nedeni ise öğle saatlerinde sulanan bitki veya çimler aslında yanmaktadır çünkü güneş ışınları suya karşı mercek gibi davranır.
Bir diğer önemli nokta ise su miktarıdır. Hortum kullanırken özellikle bazı bahçe sahipleri saatlerce suyu açık bırakıp sulama işlemini yapmaktadır. Bu tercih aslında bitki köklerini çürütür. Bu yöntem yerine bahçenin her yerine gelecek şekilde makul bir miktarda sulama yapmalısınız.
2. Bahçe Nasıl Sulanmalı? – Püskürtme Yöntemi
Püskürtme yönteminin de bazı püf noktaları bulunmaktadır. Eğer dikkat etmezseniz bitkilerinizde mantar ve kurt gibi hastalıklara neden olursunuz. Püskürtme yöntemi en çok çim, gül gibi bitkiler için tercih edilmektedir. Ancak burda da dikkat etmeniz gereken nokta suyun içme suyu olması. Püskürtme ile sulanan birçok bitki suyun türüne karşı hassas olup kuruma veya hastalıkla karşı karşıya kalabilir.
3. Bahçe Nasıl Sulanmalı? – Sulama Hortumu
Bahçe sulama hortumunun da dikkat edilmesi gereken özellikleri bulunmaktadır. Hortumda kullanılan malzemeler, su basıncını nasıl etkilediği, hortumun uzunluğu gibi birçok özelliğe dikkat edilmeli. Özellikle bahçe sulama hortumu seçerken malzemeye dikkat etmelisiniz. Plastik hortumların fiyatı daha uygun olsa da çabuk zarar görür bu yüzden de uzun ömürlü değildir. Silikon hortum çeşidi ise PVC hortuma benzemektedir. Aralarındaki tek fark silikon hortum bükülmüyor bu yüzden kullanımı biraz daha zor olabilir. Naylon hortumlar ise fiyat performans açısından sizi hayal kırıklığına uğratmasa bile yeteri kadar dayanıklı olduğunu söyleyemeyiz.
Uzmanlar bahçe hortumu için daha çok PVC ve kauçuk hortumları önermektedir. Ancak PVC hortum alırken de katman sayısına dikkat etmek de fayda var. Kauçuk hortumların ise diğer malzemelere göre daha çok avantajı var. Örneğin; kauçuk hortumu her mevsim kullanabilirsiniz çünkü daha dayanıklıdır. Ağırlık olarak diğer hortumlara göre fazla olsa da artıları için alınmaya değer.

4. Bahçe Nasıl Sulanmalı? – Damla Sulama Yöntemi
Bahçe sulaması yaparken su tasarrufunu sağlayan bir diğer yöntem damla sulama yöntemidir. Bahçenizde açtığınız uzun hortumları bahçenizdeki bitkilerin köküne yakın yerde yerleştiriniz. Bu şekilde gereksiz su harcaması yerine düzenli ve daha verimli bir su akışı iletilir. Su tüketimini azaltmanıza rağmen bahçenizdeki bitkiler makul derecede suya kavuşur. Bu yöntem maliyetinden ve daha yeni bir yöntem olmasından dolayı hala çok tercih edilmese de fıskiye yönteminden çok da farklı değildir.
5. Bahçe Nasıl Sulanmalı? – Bitki Çeşitliliği
Bahçenizde eğer çeşitli bitki ve ağaçlara sahipseniz her birine farklı sulama yöntemi tercih edebilirsiniz. Örneğin; saksı çiçekleriniz için budama yöntemini kullanabilirsiniz. Salma şekline gelen bitkileri yüksek tavanlara yerleştirin. Bu şekilde hem çiçeğin hastalanmasını engellersiniz hem de dekoratif açıdan çok daha estetik durur. Yüksek tavan aralığını yaklaşık olarak 25-30 cm olarak ayarlayabilirsiniz. Biraz da sizin estetik anlayışınıza göre değişmektedir.
Eğer bahçenizde daha büyük ağaçlar varsa daire şeklinde bir sulama yeterlidir. Biraz daha açmak gerekirse su ağacın gövdesine gelmeyecek şekilde sulanır ve sadece toprak alan sulanmış olur. Toprak alanı belirlerken de yaklaşık olarak 80-100 cm büyüklüğünde ve çimsiz alan olmasına dikkat etmelisiniz.
Eğer çim ekilecek toprak özellikleri hakkında sorularınız ve aklınıza takılanlar varsa bu konuda yazdığımız yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz. Linke tıklamanız yeterli 🙂

